IfiBOOK

           Hogy mindig naprakész legyél!


Fesztiválszezon - Mindenki jól jár, csak a látogatók nem
 

Ne számítson tömegre az a rendezvényszervező, aki kihagyja az esemény nevéből a „fesztivál" szót. A magyar nyárban csaknem egytucat nagy és több száz kisebb ilyen megmozdulás kínálja az élményeket a felhevült fiataloknak, akik a nyári munkával szerzett garasokat és főleg a szüleik pénzét költik a féktelen bulikra. Azt ugyanis már évek óta nem veszi be senki, hogy a kulturális jamboreeknek meghirdetett hosszúhétvégés gigapartik tényleg a lélek csiszolásáról szólnának.
 

  Az idei évre 6000 (!) fesztivált ajánl számunkra az egyik programgyűjtő portál. Ennek persze nagyrésze lokális halászlé- vagy lekvárfőző verseny, de azért akadnak valóban komoly kulturális megtapasztalással kecsegtető események is. Tény viszont, hogy aki fel akarja srófolni a látogatószámot, annak a 14-25 éves célcsoportot kell megcéloznia. A csalit sosem a helyszín és az „egyéb" szórakozási lehetőségek jelentik, hanem a tömeghatású zenekarok nevei. Értük látogat évente összesen 750 ezer fiatal a multikkal vastagon megtűzdelt Balaton Sound, Volt, Efott, Hegyalja és Sziget nevet viselő fesztiválokra, amelyek általában kisebbfajta morális, infra­strukturális és ökokatasztrófához vezetnek az adott országrészben. A kölcsönösség jegyében azonban mindig időben elsimulnak az engedélyeztetések bürokratikus akadályai. Mit kap cserébe a helyi városvezetés és az országos pártpolitika? Emberanyagot.

A 95 ezres látogatottságú  soproni VOLT fesztivál például a terület védetté nyilvánítása miatt majdnem meghiúsult. Mivel Fodor Tamás polgármester (Fidesz-KDNP) kevésnek bizonyult volna a hatósági attak ellen, segítségére sietett Molnár Ágnes államtitkár, országgyűlési képviselő és Szájer József európai parlamenti képviselő is. A városelő a helyszínen jelentette be a sikeres mentőakciót követően, hogy: a sop­roni városvezetés azon dolgozik, hogy a VOLT fesztivál továbbra is Sopronban maradjon. Ez az ígéret már csak anyagi szempontból sem elhanyagolható, hiszen a város kereskedelmi és iparkamarájának elnöke szerint a rendezvény öt napja „többet hoz a közműveknek, mint a legjobb hónap", és akkor még nem beszéltünk az 5 milliárdos idegenforgalmi bevételről. De maradjunk a politikánál.

A fesztivál hivatalos programfüzetéből kiderül, hogy a Heti Válasz Borfaluval kedveskedik a bor szerelmeseinek, akik az Új Széchenyi Terv elnevezésű kempingben hajthatják nyugovóra fejüket. Ha felébrednek a delíriumból, a tematikus sátorok egyikében ismerkedhetnek meg a diákhitel kihagyhatatlan akciós csomagjával és a mellé járó párforintos kínai repitermékkel.

A Velencei-tó partján megrendezett Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) 75 ezer hangsúlyozottan magyar (!) fiatalt vettek össztűz alá a pártok. Mindenki próbálta önmagát adni, még ha nem is mindig sikerült jól belőni az arculathoz illő szóróanyagot. A szocialisták például óvszert, a zöldek sört, a kereszténydemokraták öngyújtót, a fideszesek sörnyitót adtak egy kis együttműködésért (kérdőívkitöltés) cserébe, a Jobbik pedig a sátorhelyek alatt elhalt területre szánt fűmagot „Árpád vezér áldásával". Ha már a fűnél tartunk, a Rózsaszín pitbull együttes a várpalotai Pannónia Fesztiválon aktuálpolitikai síkra terelte a kérdést: nyomdafestéket nem tűrő dalszövegük szerint míg az Orbán-kormány bosszút áll a füvescigiért, addig ha az MSZP-re szavazunk, indulhat a hétvégi füstös mámor. Az MSZP egyébként sokáig passzív volt fesztiválügyben, mivel kezdetben saját ifjúsági táboraik menedzselése kötötte le a pártvezetők figyelmét. A politikai támogatás inkább a „néhai" SZDSZ-nek volt köszönhető, hisz Demszky Gábor főpolgármesterként segítette a szigeteseket. Ugyan egy szocialista kötődésűnek tartott céget is felsorolnak a tulajdonosok között, az MSZP valójában Gyurcsány pártelnöki regnálása alatt próbált kialakítani egy bulikultúrára épülő pub-hálózatot, amely végül kudarcot vallott.

A legnagyobb merítés azonban mégiscsak a hajógyári Sziget Fesztivál, a maga csaknem 400 ezer vendégével. Az óbudai önkormányzat - kiköszörülve Tarlós korábbi „akadékoskodásainak" csorbáját - 50 százalékos belépőkedvezményt gyalogolt ki a 20 éves óbudai fiatalok számára. Bús Balázs fideszes polgármester szerint nem szabad megfeledkezni az ideérkező 50 ezer külföldi zsebében lapuló eurókról sem, de leg­inkább mégiscsak azt szeretné, „ha a fesztiválozókban erősödne az a kép, hogy Óbuda a kultúra városa".

 


Forrás: hetek.hu

 
 
_______________________________________________________________________
Minden jog fenntertva 2012  www.ifibook.hu  Kapcsolat: info@ifibook.hu