Golden Retriever      

 

Hogyan szoktassuk a kutyát az autózáshoz?

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

  

 

Tengeribeteg kutyák

Nem minden négylábú számára felhőtlen kaland a kocsikázás. Sok kutya kimondottan nyugtalan, némely kutyák egyenesen pánikolnak az autókázás során. A félelem és az értetlenség remegést, hányást is okozhat kedvenceinknél.

Az embereknél utazási betegségként, vagy tengeribetegségként említjük ezt; mindazonáltal az igazi tengeribetegség egy belsőfül-probléma egyik eredménye.
Sok kutya tényleg tengeribeteg, ezeknek az állatoknak sokszor nyugtató, hányáscsillapító termékeket adnak, (mint például a Dramamine), amelyet csak állatorvos felügyelete alatt lehet használni.
A legtöbb kutyánál azonban a rosszullét az autótól, annak zajától, az autózástól, mozgástól való félelemtúlreagálás. Ha kutyánk inkább lenne bárhol máshol, mint az autóban, van néhány módszer, melyekkel segíthetünk neki legyőzni az autózástól való félelmet.

Módszerek a félelem ellen

1. Szoktassuk hozzá a kutyánkat az autó környezetéhez. Üljünk be együtt, az autóba és együnk valami finomságot. Beszéljünk hozzá. Boldogan, örömmel, nyugodtan, felszabadultan. Tegyük az autóban ülést mókás időtöltéssé. Ne indítsuk be az autót, csak adjunk neki valami finomságot, és tegyük ezt az élményt egy pozitív tapasztalattá. Ismételjük meg többször, más-más alkalmakkor. Akár etethetjük is a kutyát az autóban. Ha kutyánk még attól is fél, hogy beüljön az autóba, próbáljuk meg kezdetben az autó közelében etetni, vagy kényeztetni.

2. Szoktassuk hozzá a kutyánkat a motor hangjához, az indításhoz. Ismételd meg az egyes lépést, de ezúttal indítsuk be az autót. Adjunk neki egy jutalomfalatot előtte is, és utána is. Ha idegesnek tűnik, nyugtassuk meg, biztosítsuk, hogy minden rendben van. Ne siessünk és győződjünk meg arról, hogy teljesen megnyugszik, mielőtt kiszállunk az autóból.

3. Szoktassuk hozzá kedvencünket a mozgó autóhoz. Amint hozzászokott a kocsi belsejéhez, a motor hangjához, és bármilyen ijedt reakció nélkül elmarad, tolassunk hátra az autóval felhajtó végére, vagy ki a parkolóhelyről, aztán guruljunk vissza a garázsba, vagy a helyünkre. Ezután adjunk neki valami finomságot, és dicsérjük meg. A titok nyitja az ismétlés! Minél többször gyakoroljuk ezt, a kutya annál biztosabb lesz abban, hogy az autó nem probléma. Ami azt illeti, számára ez inkább dicséretté, kellemes helyzetté válik, hiszen ilyenkor csak rá figyelünk, dicsérjük és jutalmazzuk.

4. Most itt az ideje egy rövid sétának a ház körül. Ennek persze előfeltétele a kényeztetés és a dicséretek. Végig beszéljünk hozzá megnyugtató hangon! Fokozatosan növeljük az út hosszát, amíg a kutya teljesen meg nem nyugszik. Nem számít, mennyi ideig tart!
 

 

Néhány állatnak ettől függetlenül szüksége van valamire, ami lecsendesíti. Kereshetünk recept nélkül kapható gyógyszereket, súlyosabb esetekben az állatorvostól kérhetünk még erősebb szorongás elleni gyógyszereket.

Ha tehetjük, kutyánkat még kölyökkorában szoktassuk hozzá az autózáshoz, amíg fogékonyabbak az új kalandokra.
A kutyák kiváló útitársak, tehát megéri a kitartó edzést az a sok éves élvezet, amikor együtt utazhatunk kedvencünkkel, miután együtt leküzdöttük ezt az akadályt.
 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
  Ugat, rág vagy virágot gyomlál?  

A kutya 10 kérése 

 

Agility

 
             
  Ugat, rág vagy virágot gyomlál a kutyád? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor tanácsos átszervezni a mindennapjainkat ebünkkel. Tovább>>   Mielőtt magatokhoz vesztek egy kutyust, gondoljatok bele, hogy legalább 10 évig kell gondoskodnotok róluk. Nekik is vannak kéréseik jövendőbeli gazdijukkal kapcsolatban. Tovább>>   Az agility egy kutyás ügyességi sport. Nemcsak örömét leli benne a kutya és a gazdája, de a mozgás révén egészségüket is megőrzi és egy szoros kapcsolatot alakít ki közöttük. Tovább>>  
             
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever