Golden Retriever      

 

"ARANY"-os sokoldalú atléta

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 
 

Rövid fajtatörténet

A XIX. század vége felé a skót lord Tweedmouthnak sikerült kitenyésztenie egy egészen különleges retriever fajtát, amely nemcsak kiválóan tudott alkalmazkodni az ottani szélsőséges időjárási viszonyokhoz, de a vízen és szárazföldön is jól megállta helyét a vízi szárnyas vadászatokon.

A fajtát kevésbé ismerők sokszor gondoljak úgy, hogy a golden retriever tulajdonképpen a labrador hosszú szőrű „unokatestvére”. A goldik hazája azonban Skócia, míg a labradorok valójában a Kanada atlanti partjánál lévő nagy szigetről, Újfoundlandról származnak eredetileg.


A megfelelő táplálás fontossága

Mint a nagytestű kutyafajták többsége, a golden retrieverek is több egészségügyi kockázattal terheltek, amelyre különösen oda kell figyelni és a helyes táplálással segíteni, hogy ezeket mérsékelhessük. A szívbetegségek közül pl. a szívtágulat (dilatatios cardiomyopathia) fordulhat náluk gyakrabban elő. Emellett hajlamosak az elhízásra, különösen, ha nincs alkalmuk eleget mozogni. Csodálatos, elegáns szőrzetük és érzékenyebb bőrük különösen igényes a megfelelő, a bőrt- és a szőrzetet jól tápláló tápanyagokban (vitaminok, mikroelemek, aminosavak, egyes esszenciális zsírsavak) gazdag eleség iránt. Erre már kölyökkortól célszerű odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy igazán pompás külseje legyen kedvencünknek.

A jól megválasztott fajtatáp

A megfelelően megválasztott fajtatáp, amely B-vitaminokból, omega zsírsavakból a kutya szervezete számára elegendő mennyiséget tartalmaz (akár még a különösen jó hatású borágóolajból is van benne) elősegíti a jó minőségű szőrzet kialakulását és megtartását. A gamma-linolensavban (GLA) gazdag borágófű olaj lassítja a bőr öregedési folyamatát, segít az ultraibolya sugarak okozta bőrkárosodás helyreállításában, az eccemás jellegű bőrpanaszok javulásában, kifejezett antioxidáns hatása révén jótékony hatású a szervezet egészségének védelmében és az öregedési folyamatok lassításában, a szív- és érrendszeri, ízületi panaszok megelőzésében. A csontozat és az ízületek egészségének megőrzésében a glükózamint és kondroitin-szulfátot tartalmazó tápok etetése ajánlatos. Az ezek mellett még L-karnitinben és polifenolban gazdagított ennivaló különösen jótékony hatású a fajtára jellemző egészségügyi kockázatok mérséklésében.

A golden retrieverek megfelelő táplálása odafigyelést igényel, de biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk szervezete meg fogja hálálni ezt és így hosszú időn át lehet egészséges, elegáns, igazi hűséges kísérő társunk!
 

A szakmai ajánlása.

Szerző: Dr. Magdus Melinda  / Royal Canin Hungary Kft, www.royalcanin.hu
 

 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
 

A kiskutyák etetése

  Lehet, hogy cukorbeteg kedvencünk?  

A szobatisztaság

 
             
  Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici egészséges fejlődésében. Tovább>>   Talán sokakat meg fog lepni, hogy a cukorbetegség háziállatainknál is előfordulhat. Ha a tüneteket észleljük, akkor sem kell elkeserednünk, mert megfelelő kezeléssel teljes életet élhet kedvencünk. Tovább>>   Egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz. Nem mindegy azonban az, hogy az ehhez vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Tovább>>
 
 
             
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever