Golden Retriever      

 

Cikk: Kutyák a nyári hőségben

 

Főoldal

Cikkek Kiskutyák Hírlevél Kutyaeledel Kennelek Szemi Kapcsolat
dd
Megjelenés Jelleme Fejlődés Nevelés Táplálás Gondozás Betegségek Egészség

 


 
  Nagy gödrök az udvaron

Végre itt a nyár és vele a kánikula. Ilyenkor néhány dologra figyelnünk kell, különösen ha még kölyökkorban van kedvencünk. A hosszan tartó nagy melegben, amikor mi a strandokat keressük, sajnos kutyáink életveszélybe is kerülhetnek.

Ha kint az udvaron, kertben lakik kutyánk, nagyon figyeljünk arra, hogy hűvös-árnyékos helyre mindig legyen alkalma elhúzódni. Előfordul, hogy ha talál erre alkalmas helyet, akkor ásni fog egy szép nagy gödröt magának, majd bele fekszik. Ne bántsuk ezért, nagyon ügyesen segíteni próbált magán. Naponta többször adjunk friss, de nem hideg vizet. Ha szereti a vizet, a legmelegebb órákban óvatosan le is önthetjük. Először egyre vizesebb ruhával töröljük át, nehogy megijedjen a nyakába zúduló víztől.

Kutyasétáltatás és táplálás

A lakásban tartott kutyákkal könnyebb, ők mindig szem előtt vannak.
Nagyon fontos a séta idejének megválasztása. Kora reggel és késő este szánjunk időt hosszú sétára, napközben a lehető legrövidebb időt töltsön a kutya az utcán, akkor is kerüljük a követ, betont.
Egy ilyen kánikulai napon, ha mégis van kedve kedvencünknek hancúrozni, vigyázzunk, hogy semmit ne igyon, mielőtt pihent volna. Még az állott víztől is meg tud fázni, torokgyulladást kaphat, köhöghet napokig.
Ilyenkor kutyánk étvágya is nagyon lecsökkenhet. Igyekezzetek a kora reggeli és a késő esti időben etetni. Főleg a kölyköknél előfordul, hogy a déli evést kihagyják. Ha láthatóan csak melege van és nem beteg, ne erőltessétek, majd visszajön az étvágya.
 

kk
  Csak óvatosan!

Nagyon szerencsés az a kutyus és gazdája, akinek alkalma van olyan helyre menni, ahol úsztatni, fürdetni lehet a kutyát. Ilyenkor is legyünk nagyon óvatosak. A felhevült kutyát először pihentessük a parton, ugyanolyan egészségügyi szabályok vonatkoznak erre, mint az ember meggondolatlan vízbe ugrására. Ha megérkezünk a vízpartra, egy kevés séta, pihenés után jöhet a nagy hancúrozás. A kutyák általában ösztönösen tudnak úszni, ha nem, hamar rájönnek, hogyan kell. Ha nem akar a vízbe menni, ne erőltessük, menjünk előre a kedvenc játékával, hívjuk, játsszunk és kissé távolodjunk. Előbb-utóbb utánunk jön.
Fölösleges mindenféle betegségtől félteni, egy kötőhártya gyulladásnál, kétnapos hasmenésnél nagyobb baj nem lesz. Viszont kutyánknak nagyon boldog órákat szerzünk.
Utazás kánikulában

Minden nyáron áldozatul esik néhány kutya  az utazásnak. Megtörténhet, hogy egy kánikulai napon kell nyaralni indulnunk vele, esetleg kiállításra visszük.
Ha az autó nem légkondicionált akkor többször álljunk meg néhány percre. Legyen velünk víz és törölköző. Lehet, hiába kínáljuk, inni nem fog. De nedves törölközővel hűtsük le testét, hiszen ő nem tud izzadni, csak nyelve felületén képes párologtatni. Ezért liheg, ha melege van.
Az autóban ne hagyjuk egyedül. Ha mégis muszáj, akkor árnyékban parkoljunk, húzzuk le az összes ablakot annyira, hogy a résen a feje ne férjen ki. Így a levegő jár a kocsiban. Ez is csak a lehető legrövidebb ideig tartson.
Ha előfordul olyan felelőtlen gazda  - sajnos előfordul – aki otthagyja kutyáját a bezárt autóban, akkor - ha nem kapott szegény hőgutát - nem szabad engedni, hogy a forró betonra a napra ugorjon ki az autóból, mert megéghet a mancsa. Nem szabad rögtön itatni. Árnyékba fektessük, borogassuk hogy lassan hűljön le.
Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, nem lehet nagy baj. Így még sok szép hosszú, forró nyarunk lehet együtt.
 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2011. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu