_______________________________________________________________________________
GOLDEN RETRIEVER
_______________________________________________________________________________

goldenretri.hu
o

FŐOLDAL CIKKEK KENNELEK KUTYAELEDEL KAPCSOLAT
 

ÁLLATGYÓGYÁSZATI SAMPONOK
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

A helyi kezelés számos bőrgyógyászati probléma kezelésének lényeges eleme. Az állatorvos több gyógyszerformulából választhat: sampon, oldat, spray, kenőcs, krém és zselé is áll rendelkezésére. Minden esetben egyedi elbírálás alapján kell kiválasztani a megfelelő készítményt, figyelembe véve az elváltozás természetét, kiterjedését, valamint az állat együttműködési készségét.

Az állatorvosok a bőrgyógyászatban széles körben alkalmazzák a samponokat.

Cikkünk a Virbac szakmai ajánlása.


HOGYAN MŰKÖDNEK AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI SAMPONOK?
________________________________________________________________________________________________________________

A hagyományos samponok felületaktív anyagokból (tisztító hatású anyagok, habképzők és kondicionáló szerek) illetve sűrűségnövelőkből, bőrlágyítókból, szekvesztránsokból (kelátképző), tartósítószerekből és illatanyagokból állnak, de akár homályosító anyagokat és színező adalékokat is tartalmazhatnak.

A kedvencek számára készült samponoknak, az emberi samponokhoz hasonlóan meg kell tisztítaniuk a szőrt és a bőrt, puha, ruganyos, csillogó és könnyen kezelhető bundát maguk után hagyva. Ugyanakkor a kedvenceink számára készült samponok tisztító hatásával szemben magasabbak a követelmények. Összetételükben magasabb arányban szerepelnek tisztítóanyagok, aminek következményeként felületaktív anyagokból is a megfelelő kombinációt kell tartalmazniuk a jó tisztítóhatás és a tökéletes helyi tolerancia ötvözése érdekében. Ugyanígy a társállatok számára készült samponok kémhatása (néhány speciális termék kivételével) a kutya és a macska bőrének fiziológiás pH értékéhez igazodik.

Egy másik lényeges tulajdonsága ezeknek a samponoknak, hogy könnyen le lehet őket öblíteni. Ez azért fontos, mert a felületaktív anyagok irritációt okozhatnak, ha nincsenek tökéletesen kiöblítve az állat bundájából, másrészt az állatok (nem úgy, mit az emberek) gyakran lenyalogatják szőrükről a maradék sampont.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy az állatgyógyászati samponok, szemben az emberi samponokkal, a kutyák és a macskák igényeinek megfelelően, az anatómiai és élettani sajátosságok figyelembe vételével készülnek. Azaz sajátos összetevőkből állnak és különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, kémhatásuk és tisztítóanyagaik az állatok bőréhez igazodnak. A gyógyszergyártó cégek a helyi toleranciát és a hatékonyságot alapvető paraméterekként kezelik, és a termékek fejlesztése során a célállatokon vizsgálják. Ezt még a termék piacra kerülése előtt megteszik, nem úgy, mint a humán samponok és egyéb, helyi kezelésre szánt szerek esetében.


AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI SAMPONOK HASZNÁLATA
________________________________________________________________________________________________________________

A bőrt mindig meg kell tisztítani a helyi kezelés megkezdése előtt. Ideális esetben egy olyan sampont alkalmazunk kétszer egymás után, amely tisztító tulajdonsággal és gyógyhatással egyaránt rendelkezik. A fürdetés mechanikai hatása (az elhalt hámpikkelyek és pörkök) eltávolítása minden esetben jótékony hatású. A víz hidratálja a bőr felső rétegeit, bár ez a hatás hidratáló anyagok hiányában csak időleges.
A sampont használhatjuk egy-egy meghatározott területen (például az állon, lábvégeken, a hátágyéki vagy a hasi területeken) ugyanúgy, mint az emberek a fejbőr és a haj tisztításánál, de gyakrabban használjuk a kutya vagy a macska teljes testfelületén.

A második samponozás után néhány percig hagyjuk hatni a sampont, a hatóanyagoknak idő kell, amíg kellőképpen felszívódnak és eljutnak a mélyebb sejtrétegekbe. A hatóidő a terméktől, a töménységtől és a bőrelváltozás jellegétől függően 5 - 15 perc között változhat. Ezután a bőrt gondosan le kell öblíteni, legalább 5 percen keresztül, hogy megakadályozzuk az irritációt és a bőr is megfelelően hidratált legyen.
A sampont hetente több alkalommal is használhatjuk 2 héten keresztül. Ezután a kezelések közötti időt növeljük, amíg ki nem alakul az a leghosszabb időtartam, amíg a készítmény még hatékony, ez általában 1-2 hét.


A SAMPONOS KEZELÉS HATÉKONYSÁGA
________________________________________________________________________________________________________________

A klinikai tünetekben beállt javulással jellemezhetjük egy sampon hatékonyságát. Az utóbbi 25 évben egyre növekvő mértékben használják a samponokat az Egyesült Államokban, de Európában csak lassan szoktak rá a samponok használatára. Mostanra már széles körben alkalmazzák őket, annak ellenére, hogy a hatvanas években az európai állatorvosi egyetemeken nem javasolták alkalmazásukat, sőt kifejezetten kártékonynak tartották a kutyák fürdetését. Bár az elmélet később hibásnak bizonyult, nagyban lassította a gyógyhatású samponok elterjedését, amelyeket ma már az állatorvosi bőrgyógyászat nélkülözhetetlen elemeként tartunk számon.

Egy új állatgyógyászati gyógyszerforma, a habzó mikroemulziós sampon is létezik már, amely kitűnő oldhatóságot biztosít a hatóanyag számára. A mikroemulziós samponok növelik a hatékonyságot, ráadásul hatékony tisztító hatással is rendelkeznek.


KERATOTIKUS-SEBORRHOEÁS ELVÁLTOZÁSOK ESETÉN
________________________________________________________________________________________________________________

A seborrhoea-ellenes anyagok gátolják, vagy csökkentik a faggyúmirigyek faggyútermelését, segítenek megtisztítani a mirigyek kivezető járatait.

Bizonyos irányelveket érdemes betartani a sampon használatakor:
 - A súlyos seborrhoeás elváltozásokat mutató hosszú szőrű kutyák bundáját meg lehet nyírni. A rövidebb szőrön hatékonyabban használható a sampon, jobban eloszlik a hatóanyag.
 - A sampont kezdetben hetente több alkalommal is használhatjuk. Ezután a kezelések gyakoriságát csökkentjük, amíg ki nem alakul az a leghosszabb időtartam, amíg a készítmény még hatékony, ez általában 2 hét.

A bőrgyulladás súlyosságának megfelelő hatékonyságú és erősségű sampont kell választanunk, és ennek megfelelően alakul a kezelések gyakorisága is.


PARAZITÁS FERTŐZÖTTSÉG ESETÉN
________________________________________________________________________________________________________________

A parazitaellenes samponokat kevésbé tartják hatékonynak, mint a parazitaellenes lemosást vagy bemerítést, vagy a különböző egyéb gyógyszerformákat (spray, pumpás kiszerelés, por, spot-on, line-on vagy szisztémás készítmények), elsősorban azért, mert le kell őket öblíteni, ezért a hatástartamuk rövid. Alkalmazásuk mégis javallt lehet rühösség, kullancsosság és tetvesség esetén. Ezen samponok általában szintetikus piretrin-származékokat tartalmaznak, amelyek gyors tagló-hatással rendelkeznek: ezek a legalkalmasabbak az állaton található összes bolha egyszeri kezeléssel való eltávolítására.

Mivel a sampon lemosása után a hatóanyag csak nagyon alacsony szinten hat, ha egyáltalán marad valamilyen hatása, a kezelés után azonnal megtalálják az állatokat a gazdát kereső bolhák. Ezért a samponokat csak korlátozottan alkalmazzuk a bolhásság hosszú távú kezelésére.


BAKTERIÁLIS FERTŐZÖTTSÉG (PYODERMA) ESETÉN
________________________________________________________________________________________________________________

A kutyáknál fertőzéses bőrgyulladás esetén helyi készítményeket alkalmaznak a bőrön található baktérium-populáció csökkentése érdekében, az antibakteriális samponok pedig eltávolítják a szövettörmeléket, így a hatóanyag közvetlen kapcsolatba kerül a kórokozókkal.
Gombás fertőzések esetén  
A gombaellenes samponokat kiegészítő kezelésként alkalmazzuk önmagukban kezelésre nem alkalmasak.


ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉSEK ESETÉN
________________________________________________________________________________________________________________

A samponok általában eltávolítják az allergiát kiváltó allergéneket a bőr felszínéről. Segítségükkel hidratálni lehet a száraz bőrt, ami gyakori allergiás bőrbetegségekben szenvedő kutyáknál. Ezen felül a viszketés-csillapító hatással rendelkező samponok javítják az allergiás kutyák állapotát, ha gyakran (hetente kétszer, legalábbis a kezelés elején) alkalmazzák őket. A viszketés-csillapító samponokat kiegészítő kezelésként alkalmazzuk, önmagukban ritkán hatékonyak.

Az ALLERMYL sampon egy habzó mikro-emulziós sampon, amely kutyák és macskák allergiás bőrelváltozásainak kezelésére lett kifejlesztve. Csökkenti az irritációt és a viszketést, regenerálja a károsodott bőrt. Összetétele révén kiválóan alkalmas, nem csak allergiás elváltozásokra, hanem prémium hipoallergén samponként normál sampon használatra.

A PYODERM sampon különösen kutyák és macskák bakteriális és gombás eredetű bőrelváltozásainak kiegészítő kezelésére ajánlott. Kifejezetten kutyák és macskák bőrének kezelésére fejlesztették ki (semleges pH, a felületi hidrolipid film védelme).

A SEBOLYTIC faggyútermelést szabályozó, korpásodást gátló sampon, amelyet kifejezetten kutyák és macskák súlyos, fokozott faggyúmirigy-működéssel és korpázással járó bőrbetegségeinek kezelésére fejlesztettek ki, kátrányt nem tartalmaz. A SEBOLYTIC egyedülálló, szinergista kombinációban tartalmaz faggyútermelést szabályozó, korpásodást gátló és antiszeptikus anyagokat.
A SEBOLYTIC innovatív alkotóelemei segítenek:
 - Eltávolítani a felesleges mennyiségben keletkező hámpikkelyeket (szalicilsav)
 - Szabályozni a keratinizációs folyamatot (linolén és gamma-linolénsav)
 - Szabályozni a faggyútermelést (cink-glükonát és B6-vitamin, szabad és védett formában)
 - Helyreállítani a bőr ökoszisztémáját, a mikroflóra egyensúlyát (pirokton-olamin)
 - Csökkenteni a viszketést (teafa-olaj).


GYAKORLATI ALKALMAZÁS
________________________________________________________________________________________________________________

A flakont használat előtt rázzuk fel. Az állat szőrét meleg vízzel meg kell nedvesíteni, majd a sampont a bőrön és a szőrzeten egyenletesen eloszlatni. Masszírozzuk át az egész testfelületet, majd öblítsük le a sampont. Újra samponozzuk be az állatot, de csak 5-10 perc elteltével mossuk le a sampont bő, meleg vízzel. A sampont csak a kezelő állatorvos utasításainak megfelelően szabad használni (szükség szerint 2-3 alkalommal hetente).

Kizárólag külsőleg alkalmazható. Különleges összetétele révén nem okoz bőrirritációt. Szembe ne kerüljön. Ne tároljuk hosszabb ideig 40°C fölötti hőmérsékleten.
 


Szerző: Dr. Csomán Ákos / Virbac Animal Health, www.virbac.hu, acsoman@virbac.hu


 

 
 
 
 
mm

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
________________________________________________________________________________________________________________
 

mm    
 

 

 

 
  KISKUTYÁT KARÁCSONYRA
________________________________________________________________________________________________________________
 

A KÖLYÖKKUTYÁK FÉREGTELENÍTÉSE
________________________________________________________________________________________________________________

 

A KISKUTYÁK ETETÉSE
________________________________________________________________________________________________________________

 
             
  Érdemes jobban átgondolnunk ezt a dolgot. OLVASS TOVÁBB   A férgek okozta fertőzöttségek nagyon elterjedt betegségek világszerte. OLVASS TOVÁBB   A megfelelő táplálásnak alapvető szerepe van a kutyus egészséges fejlődésében. OLVASS TOVÁBB  
             
 
_____________________________________________________________________________________
Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu  info@goldenretri.hu  Golden Retriever