Golden Retriever      

 

A táplálás hatásai a fejlődésre

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Hírlevél Kutyaeledel Kennelek Szemi Kapcsolat

 

A XIX. század vége felé a skót lord Tweedmouthnak sikerült kitenyésztenie egy egészen különleges retriever fajtát, amely nemcsak kiválóan tudott alkalmazkodni az ottani szélsőséges időjárási viszonyokhoz, de a vizen és szárazföldön is jól megállta helyét a viziszárnyas vadászatokon.
A fajtát kevésbé ismerők sokszor gondolják úgy, hogy a Golden Retriever tulajdonképpen a Labrador hosszú szőrű „unokatestvére”. A „goldik” hazája azonban Skócia, míg a labradorok valójában a Kanada atlanti partjánál levő nagy szigetről, Újfoundlandról származnak eredetileg.

 

Mint a nagytestű kutyafajták többsége, a Golden Retrieverek is több egészségügyi kockázattal terheltek, amelyre különösen oda kell figyelni és a helyes táplálással segíteni, hogy ezeket mérsékelhessük. A szívbetegségek közül pl. a szívtágulat (dilatatios cardiomyopathia) fordulhat náluk gyakrabban elő. Emellett hajlamosak az elhízásra, különösen, ha nincs alkalmuk eleget mozogni.
Csodálatos, elegáns szőrzetük és érzékenyebb bőrük különösen igényes a megfelelő, a bőrt- és a szőrzetet jól tápláló tápanyagokban (vitaminok, mikroelemek, aminosavak, egyes esszenciális zsírsavak) gazdag eleség iránt. Erre már kölyökkortól célszerű odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy igazán pompás külseje legyen kedvencünknek.

A megfelelően megválasztott fajtatáp, amely B-vitamonokból, omega zsírsavakból a kutya szervezete számára elegendő mennyiséget tartalmaz (akár még a különösen jó hatású borágóolajból is van benne) elősegíti a jó minőségű szőrzet kialakulását és megtartását. A gamma-linolénsavban (GLA) gazdag borágófű olaj lassítja a bőröregedési folyamatot, segít az ultraibolya sugarak okozta bőrkárosodás helyreállításában, az eccemás jellegű bőrpanaszok javulásában, kifejezett antioxidáns hatása révén jótékony hatású a szervezet egészségének védelmében és az öregedési folyamatok lassításában, a szív- és érrendszeri, izületi panaszok megelőzésében.

 A csontozat és az ízületek egészségének megőrzésében a glükózamint és kondroitin-szulfátot tartalmazó tápok etetése ajánlatos. Az ezek mellett még L-karnitinben és polifenolban gazdagított ennivaló különösen jótékony hatású a fajtára jellemző egészségügyi kockázatok mérséklésében.

A Golden Retrieverek megfelelő táplálása odafigyelést igényel, de biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk szervezete meg fogja hálálni ezt és így hosszú időn át lehet egészséges, elegáns, igazi hűséges kisérő társunk! 
   A    szakmai ajánlása.

Szerző: Dr Magdus Melinda (Royal Canin Scientific Communication Manager)
Fotó: Frédéric Duhayer
 
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever