Golden Retriever      

 

Lehet, hogy cukorbeteg kedvencünk?

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, ami azt jelenti, hogy az abszolút vagy relatív inzulinhiány (az inzulin, a szervezet cukoranyagcseréjében központi szerepet játszó hormon) következtében, a vércukorszint megemelkedik, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére.

Az emberi cukorbetegségről szóló első leírás Kapadóniai Aretaeustól származik, vélhetőleg az időszámításunk utáni második századból. Lehet, hogy sokakat meg fog lepni, hogy a cukorbetegség háziállatainknál is előfordulhat, felmérések alapján 100 állatból egyet érint.


Videók a témával kapcsolatban: 


A cukorbetegség jelei


Ha a saját kis kedvencünk is gyanús jeleket mutat, keressük fel az állatorvosunkat, mivel szerencsére van megoldás! Cicáknál a tünetek a következők lehetnek: kóros szomjúság, gyakori vizelés, anorexia (evés megtagadása) súlyvesztéssel, látható bőr- és szőrzetelváltozás, illetve a hátsó végtagok gyengesége.
Kutyáknál is hasonló tünetekből ismerhetjük fel, ha baj van: a kóros szomjúság, a gyakori vizelés, a polifágia (nagyobb ételmennyiség elfogyasztása) egyidejű súlyvesztéssel, a látható bőr- és szőrzetelváltozás és a katarakta (szürkehályog) mind figyelmeztető jelek lehetnek.

Ha kedvencünknél az említett tüneteket észleljük, azok bizony cukorbetegségre utalnak. Viszont más megbetegedéseknél is felléphetnek, ezért a vizeletvizsgálat mellett vérvizsgálatot is végeztetni kell. Csak mindkét vizsgálat együttesen teszi lehetővé a biztos diagnózist, ezt állatorvosa is alá fogja támasztani.

Videók a témával kapcsolatban:

 

Mit tegyünk, ha kedvencünk cukorbeteg?

Ha minden vizsgálat lezajlott, és kiderült, hogy kedvencünk valóban cukorbeteg, a szervezetéből hiányzó inzulint pótolni kell, ami nagyon hasonló módon történik, akár a cukorbeteg embereknél. Létezik már állatgyógyászati inzulin, amelyet az MSD Animal Health fejlesztett ki, és amit a hozzátartozó VetPen injekciós toll segítségével egyszerűen és pontosan tudunk adagolni kutyánknak, cicánknak.

Tehát nem kell elkeserednünk, ha kedvencünk cukorbetegségben szenved; állatorvosunk meghatározza majd a számára szükséges állatgyógyászati inzulin adagot és meg is fogja tanítani Önnek az inzulin beadását a VetPen-nel. Néhány hét elteltével azután az állatorvos ellenőrizni fogja kedvence állapotát és vércukorszintjét, és ha szükséges, módosítja a gyógyszer adagját. Megfelelő kezeléssel háziállatunk pontosan ugyanolyan teljes életet élhet, mint egészséges társai.

További információért kattintson a http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/ honlapra.
 


Videók a témával kapcsolatban:


 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
  Az ivartalanítás  

A kiskutyák etetése

 

Ugat, rág vagy virágot gyomlál?

 
             
  Miért van szükség ivartalanításra? Miért jó ez a kutyámnak? És nekem? Hogyan zajlik ez a beavatkozás? Mik lesznek a következményei? Vannak e kockázatai? Cikkünk mindezen és más kérdésekre is választ ad. Tovább>>   Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici egészséges fejlődésében. Tovább>>   Ugat, rág vagy virágot gyomlál a kutyád? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor tanácsos átszervezni a mindennapjainkat ebünkkel. Tovább>>
 
 
             
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever