Golden Retriever      

 

A lepkeszúnyog elleni védekezés

 

Főoldal

Cikkek Kiskutyák Hírlevél Kutyaeledel Kennelek Szemi Kapcsolat
dd
Megjelenés Jelleme Fejlődés Nevelés Táplálás Gondozás Betegségek Egészség

 

 

Mi csípi a kutyámat?

 

A kullancsok elleni védekezés manapság már teljesen természetes, azonban vannak olyan kevésbé ismert betegségek, amiket más paraziták terjesztenek. Ilyen betegség a leishmaniosis, mely kórokozót a lepkeszúnyogok terjesztik.

 

A Leishmaniosist, ezt a kutyákban elhullással végződő megbetegedést a Phlebotomus családba tartozó lepkeszúnyogok terjesztik. A kórokozó a Leishmania infantum és a Leishmania donovani nevű protozoa. A fertőzés emberről állatra illetve állatról emberre terjedhet a lepkeszúnyogok közvetítésével.


Mely országok esetében kell számolnunk a betegség jelenlétével?
 

Elsősorban Európa déli államaibanlép fel, a mediterráneum tipikus betegsége.

Franciaországban a kutyák 66%-a, Spanyolországban a 67%-a fertőzött, a betegség széles körben elterjedt Olaszországban, Portugáliában, Horvátországban is. Az idegenforgalom növekedésével párhuzamosan a betegség terjedőben van Európa számos országát érintve. Németországban megközelítőleg 20 ezer esetet regisztráltak olyan kutyák esetében, amelyeket valamely mediterrán országból vásároltak, illetve amelyek dél-európai utazásból tértek haza.

 

Magyarország déli részén, Baranya és Somogy megyékben már találkoztak ezzel a megbetegedéssel és lepkeszúnyogokat is csapdáztak , ezért azt ajánljuk a magyar gazdignak, hogy az országban vásárolt, „otthonülő” kutyusokat is érdemes védeni.

 

Milyen tünetei vannak a Leishmaniosis-nak?
 

A betegség tünetei hosszú idő eltelte után jelentkeznek (3 hónaptól több év után), előfordulhat, hogy csak jóval a külföldön eltöltött nyaralás után lesz beteg a kutya. A tünetek rendkívül változatosak a betegség diagnózisának felállítása nehéz.

• Bőrtünetek: szőrhiányban és a bőr súlyos mértékű száraz pikkelyesedésében jelentkeznek, amelyek kezdetben a fejen alakulnak ki, tipikus a mindkét szem körül körkörösen jelentkező szőrhullás, későbbiekben a test többi részére is kiterjednek.

• Étvágytalanság, testtömeg vesztés

• Nyirokcsomók megnagyobbodása (helyi, vagy általános)

• Krónikus esetekben veseelégtelenség, májelégtelenség, hasmenés, izületgyulladás, szem- és idegrendszeri tünetek megjelenésével számolhatunk.
 

 

Van lehetőség a betegség gyógykezelésére?

 

A betegség nem gyógykezelhatő, csak tüneti terápia létezik, amellyel az állat élete meghosszabítható, így a hangsúlyt a betegség megelőzésre kell helyezni.

 

Tudjon meg még többet a leishmaniózisról:

http://www.youtube.com/watch?v=2aKXClEcWnY 
   

 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever