Golden Retriever      

 

A mikroelemek  fontossága
a táplálásban

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Hírlevél Kutyaeledel Kennelek Szemi Kapcsolat


 

Az alábbi írást ajánljuk figyelmébe, melyből kiderül, hogy egy lelkiismeretes kutyatenyésztőnek egy megoldhatatlannak látszó problémán alapos utánajárással mégis sikerült felülkerekednie.  A cikket a FLATAZOR márkanevű kutya- és macskaeledelek forgalmazója juttatta el hozzánk. Az írás hasznos lehet más kutyatulajdonosoknak is, ezért változatlanul közreadjuk:  
 

 

Mik azok a mikroelemek?

Néhány hónappal ezelőtt felkeresett bennünket egy Dél-nyugat-Magyarországi boxertenyésztő. Megtudtuk tőle, hogy kutyáiról körültekintően gondoskodik, folyamatosan tájékozódik a fajtáról, a legújabb etetési módszerekről - mindig mindenből a lehető legjobbat igyekszik biztosítani számukra.

Erőfeszítései ellenére – különböző, hazánkban jól ismert és elterjedt kutyaeledelgyártó cég termékei közül történt körültekintő kiválasztás mellett – kutyái továbbra is elkeserítő tüneteket produkáltak: nem tüzeltek, a szőrzet minősége, a vedlés nem a megfelelő módon történt, némelyik kutyának a kondíciója sem volt megfelelő.


A fent említett boxertenyésztő - hivatását lelkiismeretesen végezve - tapasztalatait követően több állatorvos szakembert is megkeresett annak érdekében, hogy a jelenséget megértse és megoldást találjon rá. Vérmintát, bőrkaparékot, székletmintát vizsgáltatott be (bár a széklet minősége és állaga nem hagyott kívánnivalót maga után), szaporodásbiológiai szakorvoshoz is eljutott a gondjaival. A vizsgálatok eredményei alapján sok problémát ki is lehetett zárni a lehetőségek hosszú sorából.

A vizsgálódás eredményeként egyetlen lehetséges ok maradt: a tüneteket pajzsmirigy elégtelenség okozhatja. Na de az összes kutyánál?
Kiderült, hogy ennek két lehetséges oka van. Sajnálatos módon e hajlam a boxer fajta sajátosságai közé tartozik (genetikai tényezők), további oka pedig a sajátos környezeti tényezők (pld ivóvíz ásványi anyag tartalma) lehetnek.

Hosszas gondolkodási folyamatot, állatorvosi konzultációkat, vizsgálatokat és javaslatokat követően a tenyésztő a fokozott jódbevitel alkalmazása mellett döntött.
Felkutatta azokat a termékeket, melyeknek számottevően magasabb a jódtartalma.

 

Választása két termékünkre esett: egy szuperprémium kutyaeledelünk és egy táplálékkiegészítőnk felelt meg a fenti kiválasztási kritériumoknak. Takarmányozási tanácsadónkkal egyetértve először a két terméket együtt alkalmazták, néhány hét múlva pedig elhagyták a táplálékkiegészítőt és már csak a száraztápot kapták kutyái.
Bővebben a Flatazor termékekről>>>

El is érkezett a várva várt eredmény: a tenyésztő egy jól vemhesült szukát kaphatott vissza a folyamat eredményeként. Visszatértek és lassan ciklusba is álltak a tüzelések, a szőrzetproblémák elmúltak és a korábban alulkondicionált kutya esetén is tökéletes kiállítási küllem jelentkezett.


Miért is fontosak a mikroelemek?


A jód, ahogy a cink, a réz, vagy a mangán, de sok más ásványi anyag és vegyület is – a mikroelemek közé tartozik. Mikroelemek, mert a többi fontos anyaghoz képest csak nagyon kevésre van belőlük szüksége a testnek – ennek ellenére jelenlétük elengedhetetlen a helyes működéshez.

Ezek az anyagok a szervezetet a sejtek szintjén befolyásolják, elsősorban a hormonok működésén keresztül. Esetünkben a jód a pajzsmirigy működésére van hatással.
A pajzsmirigy hormonokat termel, ezek a hormonok „mondják meg” a test sejtjeinek, hogy hogyan, mennyit és mikor növekedjenek. Ezek „szólnak bele” – más anyagokkal együtt - az állatok szaporodási ciklusába, de ezek hatnak az immunrendszerre, anyagcserére és az idegrendszerre is.

 

A jód hatása a test minden sejtjét érinti, hiánya pedig a sejtek elégtelen működéséhez vezet. A test működik, de ami „kevésbé fontos” az állat életében, az elmarad: éppen csak annyi mikroelem jut be a kutya szervezetébe, hogy a mindennapi működést kielégítse, de az olyan „extrákra”, mint a szaporodás, a fényes szőrzet, az izomzat fejlődése, már nem jut belőle.


Hordó elv - limitáló tényező


Nagyon egyszerű lenne azt kivárni, hogy egy állat tüneteket produkáljon, és csak akkor juttatni a szervezetébe a szükséges mikroelemeket. Sajnos azonban az élet nem ilyen egyszerű.

A mikorelemekkel az a hatalmas „gond”, hogy ha egy ilyen anyag hiányzik, vagy kevesebb van belőle, az összes többi mikroelem működését is befolyásolja, azaz csökkenti. Ezeket az anyagokat nevezzük limitáló tényezőknek.

Hogyan is van ez?

 

Képzeljünk el egy békebeli, fából készült hordót, állítsuk a talpára és képzeletben töltsük meg – mondjuk – jóféle neszmélyi borral. Ha a hordó dongázata ép, a hordónk megtelik, mi hazagurítjuk és minden rendben van, addig amíg a bor el nem fogy – ha fogy: újratöltjük. Abban az esetben, ha üres hordónknak egy dongája sérült, egyetlen rövidebb illesztés van csak benne, akkor a beleöntött folyadék az egyetlen rövid donga mellett (felett) ki is fog folyni. Tölthetjük a bort, a legrövidebb donga határozza meg azt, hogy mennyi fér a hordónkba… Ha minden donga egy-egy mikroelemnek felel meg, akkor a legrövidebb (legkisebb mennyiség) határozza meg a többi elem mennyiségét a szervezetben (hordóban). Ugye, milyen érdekes? És ugye, mennyire fontos, hogy mindenből a megfelelő mennyiség jusson be a szervezetbe? 

Organolizátok, a mikroelemek gyűjteménye

A Flatazor termékekben „organolizátok” találhatóak. Ez az elnevezés egy speciális anyagot takar. Az előállítási eljárás során a sarkköri hideg tengerekben élő tőkehalak testét (teljes test, fej nélkül) használják fel.

Tudjuk, hogy a hideg tengerek a legtisztább vizek közé tartoznak. Az itt élő tőkehalak növényi eredetű anyagokkal táplálkoznak, a növényi anyagok teljesen beépülnek szervezetükbe (és természetesen a béltartalom is növényi eredetű). Ezek a növények hihetetlenül magas ásványi anyag tartalmúak (ismerős, ugye, az algapor jótékony hatása?).

 

Ezek az anyagok a hal szöveteiben tárolódnak, illetve a hal „zsírjában”, amely inkább olaj, mint zsír. A halakat kifogás után egy speciális szárítási eljárással tartósítják (vegyi anyagok nélkül!), majd ez a szárított, de olajban gazdag halhús (és természetesen a béltartalom is!) kerül be a termékbe. Ezt az anyagot nevezik az eljárás befejeztével „organolysats”-nak, magyarul organolizátoknak.
Bővebben a Flatazor termékekről>>>


Az „organolizátban megtalálható tömény 75% fehérjének nagyobb része peptid, és 10%-a esszenciális aminosav, ami az állataink életéhez szintén nélkülözhetetlen. Az organolizátok 10%-nyi zsírtartalmának túlnyomó része sokszorosan telítetlen zsírsav (azaz omega 6, omega 3 és rokon zsírsavjaik), valamint az ezekben oldott vitaminok.

A fennmaradó organolizáttartalom pedig tiszta ásványi anyag: a makro és mikroelemek, nyomelemek nagy tömege (jód, szelén, mangán, vas, stb).

Jelenlegi felmérések szerint pillanatnyilag az organolizátok tartalmazzák a legtöbb ásványi anyagot és nyomelemet, amely minden kutya (és macska) számára létfontosságú.

Természetesen, vannak olyan helyzetek, amikor egy kutya szervezete „ki van éhezve” ezekre az anyagokra – ilyenkor a hatékony (és olcsóbb) megoldást a természetes forráshoz visszanyúlni a hiánybetegségek tüneti kezelésével és mesterséges anyagok alkalmazásával szemben.

     
     
 
   A    szakmai ajánlása.


Szerző: Pallagi Zsuzsa / Vet-Profil Kft.2900 Komárom, Babits M. u. 9. www.flatazor.hu, info@vetprofil.hu                                                                  

___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever