Golden Retriever      

 

Miért jó az agility?

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

Mostanában egyre divatosabbá és közkedveltebbé válik a kutyatartók, különösen a fiatalok körében az agility.
Nemcsak örömét leli benne a kutya és a gazdája, a mozgás révén egészségüket is megőrzi és egy különlegesen szoros kapcsolatot alakít ki ember és kutya között.
 


 

 

Mi is az az agility?

Az agility egy kutyás ügyességi sport, ahol a gazda és a kutyája együtt dolgozik. A gazdi a futamok alkalmával hangjelzéssel és kézjelzéssel irányítja a kedvencét, amire a kutyusnak a versenypályán azonnal kell reagálnia, hiszen a gyorsaság a lényeg. Minél hamarabb sikerül a gazdi által irányított kutyusnak végigszaladnia az akadálypályán, annál több pontot kapnak.

Az edzések, otthoni gyakorlások alatt kiváló összhang jön létre gazda és kutyusa között, hiszen a mozdulatok vagy parancsszavak gyors teljesítéséhez a kutya abszolút figyelmére és bizalmára, valamint a gazdi magabiztosságára és precízségére van szükség.

Az agility sportot a lovas díjugrató sport alapján állították össze, de speciális akadályokat készítettek a kutyák számára. Ilyen a hinta, szlalom, gerenda, palánk és karika.
Ez a sport körülbelül 30 évvel ezelőtt indult hódító útjára Angliából. Egy holland lovas tiszt találta ki, hogy a lovas versenyek szünetében szórakoztassák a közönséget. Először bemutatókat tartottak, később versennyé fejlesztették, aminek szülőatyja Peter Louis és John Gilbert volt.
 

 

Milyen fajta kutyával lehet agilityzni?

Bármilyen fajtával. Az agility sport minden kutyafajta számára nyitott, fajtajellegre, nagyságra való tekintet nélkül. Ráadásul ezen a sportágon belül a keverék kutyák is szerepelhetnek a világversenyeken is.

A kiskutyákat 4-5 hónapos koruktól érdemes kutya óvodába hordani, ahol játékos formában ismerkedhet meg kedvencünk az agility sporttal miközben a kutyatársakkal is jó barátságot köt. Azonban mielőtt kutyás közösségbe visszük kutyánkat mindenképpen győződjünk meg róla hogy kiskutyánk a kellő oltásokat megkapta.


Mennyi idő a felkészülés egy agility versenyre?

Az első kutyussal hosszú folyamat, kitartás kell hozzá, türelem, önfegyelem. Körülbelül 2-3 évig eltarthat, de ez függ a kutyustól és a gazdi jellemétől, a gyakorlás mennyiségétől is. Második kutyánál már lényegesen kevesebb idő is elegendő, körülbelül 3 hónap, mivel ekkor a gazdinak már nem kell megtanulnia az edzés menetét, hogyan tanítgassa kutyusát.
A golden retrieverek tanításakor érdemes a dicséretre tenni a hangsúlyt a büntetéssel szemben, erről bővebben a >>golden retriever nevelése<< oldalon olvashat.

 

 

Hogyan folyik egy verseny?

A pálya akadályait különbözőképpen helyezhetik el, ezáltal gyorssá vagy épp bonyolulttá téve a pályát. A kutyáknak az adott szintidőn belül kell teljesítenie a kört. A kutya alaphelyzetben (áll,ül,fekszik) kell várjon a start vonalnál, míg felvezetője jelet ad neki a indulásra. Ekkor a bíró elindítja a stoppert.
A vezetőnek figyelnie kell arra hogy a kutya a megfelelő sorrendben haladjon végig a pályán és a kutyának nem szabad hozzáérni az akadályokhoz. A cél elérése után a vezető ráadja a kutyára a pórázt és elhagyják a pályát. Végül az a gazdi-kutya páros fogja megnyerni a versenyt, akik a legtöbb pontot szerezték gyorsaságukkal és a megfelelő sorrend megtartásával.

 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu