Golden Retriever      

 

Az egészség

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 

Kölyök védőoltások

Amikor a tízhetes kutyakölyköt hazaviszik, akkorra már rendszerint megkapta az első védőoltást a következő négy fertőzéses betegség ellen:
-Szopornyica
-Hepatitisz (fertőző májgyulladás)
-Leptospirosis (ebtífusz, fertőző sárgaság)
-Parvovirosis (macskajárvány)

A tenyésztő oda fogja adni önnek az oltási könyvet, és elmondja, mit kell tennie, hogy a kutya megkapja az összes védőoltást. 6-7 hetes kor körül célszerű elkezdeni az oltási sorozatot (eddigre remélhetőleg min. 2szer megtörtént a kölyök féreghajtása). Túl korán nem jó, mivel az anyakutya által átadott ellenanyagok hatástalanná teszik a vakcinát, illetve túl későn se, hisz minél idősebb a kölyök, annál nagyobb veszélynek van kitéve a környezetéből jövő vírusok miatt.

Fontos: Míg a kiskutya 12 hetes koráig meg nem kapja az ismétlőoltást, fertőzésveszély áll fenn. Ezért a néhány városban kialakított úgynevezett kutyatoalettet eleinte kerüljék el.


Veszettség elleni oltás


Törvény szerint 1 éves koráig a kutyának 2 veszettség elleni oltással kell rendelkeznie, így először a 4 alapoltás után szoktuk beadni, majd rá 6 hónapra, 9-10 hónapos kora felé.
Fontos: Ahhoz, hogy a kutyával külföldre utazhasson és kiállításokra járhasson, elengedhetetlen a veszettség elleni védőoltás.

Innentől kezdve igaz, hogy a kutyát évente 1x elég oltani. Ha minden oltással rendelkezik a kutya, akkor a 2. évében már kaphatja egyszerre a veszettség ellenit és kombinált oltást egy „nagy kombinált”-ban.

Ajánlott oltások

A kennelköhögés hasonló, mint az emberi influenza, kutyák egymással érintkezve átadják egymásnak pillanatok alatt. Tavaszi/őszi időben, pláne nagyvárosokban szinte az összes kutyán végigmegy. Ezt egy orrba csöpögtetős évi egyszeri vakcinával meg lehet előzni. Nincs korhoz kötve, miután a kölyök megkapta az alapoltásokat, bármikor kérhető az „oltás”, felnőttkorban ugyanúgy elkezdhető.

Főleg 3-5 hónapos kölykökre jelenthet veszélyt a Corona-vírusos bélgyulladás. Nem szerepel a kombinált oltásban, így külön kell kérni. 2 oltásból áll: szintén kell neki 2 hétre az elsőre egy ismétlő, hogy biztos legyen a védelem. Sokat utazó kölyköknél célszerű ezt is beadatni, illetve érdemes az állatorvosnál utána érdeklődni, hogy az adott területen jelent-e meg az utóbbi időben.

Köszönhetően az időjárás-változásnak és az egyre melegedő időnek, a fertőzött kullancsok száma évről-évre nő. Egyre komolyabban kell venni az általuk terjesztett betegségeket. A fő gondot a Babesia canis nevezető egysejtű jelenti, ami a kutyák Babesiosis-át okozza. Szinte nincs olyan terület az országban, ami ne lenne fertőzött. Mostanában dobtak piacra vakcinát, állatorvosnál célszerű utánakérdezni, hogy elérhető-e.
A másik gondot a Lyme-kór okozza. Változó a különböző területek fertőzöttsége. Több vakcina is forgalomban van, szintén 2 kezdőoltást igényel és utána évente az emlékeztetőt. Szintén állatorvostól célszerű tájékozódni az adott terület fertőzöttségét illetően.
 

 

 

Ivartalanítás

Az ivartalanítás során az ivarmirigyeket távolítják el, azaz a kanoknál a heréket, a szukáknál a petefészkeket. De az utóbbiaknál ezzel együtt rendszerint a méhet is. Az ivartalanítással ellentétben a sterilizálásnál csak az ondó- illetve a petevezetéket kötik el.

Sok kutyatulajdonos szkeptikusan tekint az ivartalanításra, pedig sok előnnyel jár azok számára, akik nem akarják tenyészteni kutyájukat. A beavatkozás után a szukáknál megszűnnek az álvemhességek és a veszélyes méhgyulladások is elmaradnak. Az ivartalanított kanok gyakran nyugodtabbak lesznek, és nem próbálkoznak minden áron a környéken éppen tüzelő szukánál látogatást tenni. Utóhatásai a szőrzet megváltozásán kívül - sűrűbbé és valamivel hosszabbá válik - igen ritkák. Különösen hosszúszőrű egyedeknél megfigyelt jelenség, hogy az ivartalanítást követően puhább, a kölyök kutya szőrzethez hasonlóvá válik az állat szőrzete.

A megváltozott hormonháztartás az esetek egy részénél kihatással van az anyagcsere folyamatra. Amennyiben a kasztrációt megelőző táplálék összetétel és mennyiség súlygyarapodást okoz, akkor mindenképpen változtatni kell a táplálékon. A súlyproblémáknak úgy vehetik elejét, ha kezdettől fogva egyharmaddal csökkentik az eledel mennyiségét.

Az ivartalanításról bővebben >>Az ivartalanítás<< című cikkünkben olvashat.

 

Oltási terv (a szerző javaslata szerint)

Kölyök oltások   6-7. hét   Parvovírus ellen (bélgyulladás)
  Ha az oltás a tenyésztőnél történt, akkor nézzük meg a megfelelő bejegyzéseket az
  oltási könyvben.
  8-9.hét   Kombinált oltás (7-8 féle vírus ellen)
  10-11. hét   Parvovírus ellen (ismétlés)
  12-13. hét   Kombinált oltás (ismétlés)
Veszettség ellen   4. hónap
  (kölyök oltások után)
  Veszettség ellen
  9-10. hónap   Veszettség ellen
Ismétlések   Évente 1x  
Ajánlott oltások   Nincs korhoz kötve
  (kölyök oltások után)
  Kennelköhögés ellen (főleg nagyvárosokban)
  Kombinált oltás mellé
  (2 hét múlva ismétléssel)
  Korona-vírusos bélgyulladás ellen (sokat utazóknál célszerű)
    Babesiosis ellen (fertőző kullancsok okozzák)
    Lyme-kór ellen (fertőző kullancsok okozzák)


   Kapcsolódó cikkek:

  Megjelenése, kinézete >>
 
Jelleme, viselkedése >>
  Fejlődés, a kölyök felnő >>
  Nevelés, tanítás >>
  A helyes táplálás >>
  Gondozás, ápolás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Eredete, történelem >>

 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu