Golden Retriever      

 

A kölyökből felnőtt lesz

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 

Testi fejlődése

A kutyakölykök 59-63 nap vemhességi idő után jönnek a világra. A golden retriever születési súlya körülbelül 400-450 gramm között van, és már életének első 8-10 napja alatt megduplázza ezt. 10-12 nap múlva kinyitja szemét és 18-20 nap múlva már a világosságon és a sötétségen kívül több dolgot is meg tud különböztetni.

A kölyökkutya teljesen körülbelül 9-12 hónapos korára fejlődik ki, ritkán esetleg még ennél is később. Miután elérte végleges magasságát, testi fejlődése nem záródik le. A golden retriever csak 2-3 éves korára válik ,,kifejlett" kutyává, mivel vázrendszerének fejlődése eddig tart.


A fogak lecserélődése

Amikor körülbelül tíz hetes korában önhöz kerül, még megvannak a tejfogai. 6 hónapos koráig fogai lecserélődnek, amely a kutyáknál minden további nélkül panaszokat okozhat.
A csontok nem alkalmasak arra, hogy kielégítsük vele rágási és rágcsálási ösztönét. Egyrészről ez - ha nagyobb mennyiségben adjuk neki, székrekedést okoz, másrészről pedig a csontszilánkok a kutya emésztőtraktusában sérüléseket okozhat. Adott esetben ez a kölyök még fejlődésben lévő fogazatának túl kemény is lehet.
Fontos:
Elsősorban az ízületeken alakulhatnak ki a helytelen táplálás, a túl sok mozgás és az ebből adódó túlterhelés miatt fejlődési zavarok, amelyek maradandó károsodásokat okozhatnak. Erről bővebben a >>golden retiever helyes tápálálása<< című oldalon olvashat.
Javaslatunk: A fogak lecserélődési időszakában a kutyakölyöknek erős ingere van arra, hogy mindent megrágjon. Ezért harapdálásra alkalmas tárgyakat kell biztosítani számára. A kisállat-kereskedésekben kaphatók speciálisan kölykök számára kifejlesztett játékok, de egy nem töredező fadarab vagy egy kiselejtezett házicipő is megteszi.


Kutyasétáltatás

Az első napokban szoktassa hozzá a kölyköt a pórázhoz, és kis, a kutya tempójának megfelelő tempójú séták közben együtt derítsék föl a szűkebb környezetüket.
Fontos:
A sima padló és a lépcső akadály a kölyök számára. A még gyenge mozgásszervei nem bírják az ilyen terheléseket.

Az első hetekben naponta háromszor félórás séta elegendő. Ugyanis a kölyökkutya otthon a lakásban vagy a kertben is kitombolja magát. Amikor féléves lesz, az egyik séta hosszabb is lehet. Természetesen ha valakinek nincs ennyi ideje a kutyájára, vagy a kutyáját kertben, udvaron tartja, a golden retriever azt sem viseli meg, de azért rendszeres törődést igényel ezen a téren is.
Ha kertben tartjuk akkor is naponta egyszer el kell vinni sétálni, vagy ha csak kétnaponta van rá idő, akkor is legalább kertben játsszunk vele egy kicsi, mondjuk dobáljuk neki a labdát, hogy visszahozza.
18 hónapos korától kezdve a golden retriever akár 15 km-es, vagy akár hosszabb túrákra is elkíséri önt.
 

 

Jellemének fejlődése

A kölyökből a felnőtt kutyába történő átmenet során a pszichikai fejlődése különböző fázisokon megy végbe. Hogy az egyes szakaszok meddig tartanak, azt a következőkben mutatjuk be.

Amikor körülbelül 10 hetes korában hazaviszi a kölyköt, az már megtanult beilleszkedni egy szociális struktúrába, amelyet a saját családja jelentett, most pedig ,,új" családba kerül, és ott meg kell találnia a helyét, azaz ki kell, hogy jelöljék számára a megfelelő helyet. Annál jobb, minél hamarabb megtanulja, hogy új ,,falkájában" ki a főnök, és hogy neki hol a helye.


Miután egy-két nap múlva otthonosabban érzi magát, ki fogja próbálni, mit szabad, és mit nem. Ez normális. Kiskutyaként hamar be fog tudni illeszkedni, ha nem kívánnak tőle túl sokat,és ha nem várnak el tőle túl sok mindent. Mire fél éves lesz, addigra biztosan jól meg fogják tudni nevelni.

Fél éves kutyája számára új fejlődési szakasz kezdődik. Ekkor belekerül a pubertás korszakába, azaz felébred nemi vágya. A szukák körülbelül 6-7 hónaposan tüzelnek először,és a kanok is ekkor válnak nemileg éretté. Ekkor kezdik el vizeléskor felemelni lábukat,és a másik nem iránt érdeklődni. Akár a gyerekek, a fiatal kutyák is a pubertás időszakában próbálják ki, hogy hol vannak a határok. Igen pimasz viselkedési módokat vesznek fel, és úgy fog tűnni, hogy elfelejtették azokat a dolgokat, amire neveltük őket.
De ez is normális. Most nagyon fontos, hogy a kis ,,éretlennek" megmutassuk, ki az úr. Mivel, ha a falkában élő állatnál hiányzik az alapvető hierarchia, akkor megfelelő hajlam esetén bizonytalan, félénk állat válik belőle, aki nem tudja, mit várhat el környezetétől. Az erős jellemmel rendelkező kutya viszont megpróbálja átvenni a falkavezér szerepét, azaz nem fogja komolyan venni önt, és parancsainak nem fog engedelmeskedni.
Ebben az időben meg kell őriznünk nyugalmunkat, és következetesen el kell várni a kutyától, hogy végrehajtsa parancsaikat. Ha ez sikerül, akkor ez a fejlődési szakasz minden különösebb probléma nélkül fog lezajlani.

Körülbelül 15-24 hetes korára lelkileg is éretté válik, és a pimasz fiatal kutyából magabiztos, higgadt felnőtt golden retriever lesz.
A felnőtt kutya jelleméről bővebben a >>golden retriever jelleme<< című oldalon olvashat.


   Kapcsolódó cikkek:

  Megjelenése, kinézete >>
 
Jelleme, viselkedése >>
  Nevelés, tanítás >>
  A helyes táplálás >>
  Gondozás, ápolás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Egészség, egészségmegőrzés >>
  Eredete, történelem >>

 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu