Golden Retriever      

 

Jelleme    

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 


 
 

Jelleme

A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott, és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik, és remek a szaglása.
Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, sokuk a legkisebb pocsolyákban is előszeretettel megmártózik, és szeret mozogni is.

Viselkedése

Ez a fajta remekül kijön a többi kutyával; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges, lévén, hogy a golden retriever eredetét tekintve vadászkutya.

A goldenretri nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyes példányok éberen és óvatosan fogadják az ismeretlen látogatókat, ám ők jelentik a kivételt, mivel a legtöbb golden retriever nagyon szereti az embereket, így a szívesen látott és a hívatlan látogatókat egyaránt barátságosan fogadja.

Alkalmazásai

A golden retriever nagyon népszerű kutya szinte az összes kutyás sportban, mint például a labdázás (flyball), az engedelmességi vagy az ügyességi próbák, például az agility (erről bővebben lásd >>itt<<) Világszerte nagyon sok ilyen kutya dolgozik mentőkutyaként, vagy vakvezetőként. Kiváló szaglásának köszönhetően a nyomkeresésben is nagyszerű eredményeket érhet el.
A legtöbb golden retriever igen ügyesen látja el eredeti feladatát, a vízi vadak apportírozását is, bár e kutyák többségét ma már családi kedvencként tartják. Eredetéről bővebben a >>golden retriever története<< című oldalon olvashat.

Tanítása

A golden retriever gyorsan tanul, és amit egyszer megtanult. arra egész életében elékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele, mivel az árthat érzékeny természetének. A képzésnek változatosnak és következetesnek kell lennie; a fő hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására kell helyezni, és nem a büntetésre. Erről bővebben a >>golden retriever nevelése<< című oldalon olvashat.
 

Mozgásigénye

Ez a kutya jól alkalmazkodik a körülményekhez, de rendszeresen ki kell vinni a szabadba sétáltatni vagy játszani. A golden retriever igen kitartó eb, s nagyon szeret a szabadban lenni. Általában szeret úszni és apportírozni, és persze imádja a hosszú sétákat a természetben. Felnőttkori méretének elérése után nyugodtan csatlakozhat gazdájához a mindennapos futóedzéseken.

Összefoglalva tehát a golden retriever:

- játékos
- nem agresszív, nem ideges
- mindenkivel barátságos
- gyermekszerető
- engedelmes
- intelligens
- könnyen és szívesen tanul
- érzékeny a szidásra
- szorgalmas, gyors
- rendszeres sétát igényel
- imád úszni
- külleme szép és előkelő
- kiválócsaládi kedvenc


   Kapcsolódó cikkek:

  Megjelenése, kinézete >>
 
Eredete, történelem >>
  Fejlődés, a kölyök felnő >>
  Nevelés, tanítás >>
  A helyes táplálás >>
  Gondozás, ápolás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Egészség, egészségmegőrzés >>

 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu