Golden Retriever      

 

Kullancsveszély    

 

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

  

 

Hol élnek és hogyan fertőznek a kullancsok?

A tavaszi melegebb idő beköszöntével egyre nagyobb lesz az esély, hogy kutyánkat megtalálja a bolha és a kullancs. A kullancs komoly fenyegetést jelenthet, ha nem vagyunk elég figyelmesek és gondosak. Magyarország nagyon fertőzött a kullancs előfordulását tekintve, ezért nagyon kell óvnunk kis kedvenceinket.

Ma már nem csak a párás aljnövényzetben, erdők-rétek találkozásánál élnek, megtalálhatók a városi parkokban is, sőt a kertvárosokban még otthon az udvarban a fűben is! Nagyon szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek. Így a nyári nagy hőségben, de enyhe teleken is okozhatnak gondot.
Általában az aljnövényzetben, alacsony bokrokon állnak lesben és onnan ugranak az áldozatra. A szőrrel kevésbé borított testrészeken, combon, nyakon, füleken, pofa táján telepednek meg. Az áldozat vérének szívásakor fertőznek. Számos súlyos megbetegedést okozó kórokozót terjesztenek

Kullancs okozta betegségek

A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt mégis veszélyt jelentenek.
Különösen veszélyes a Babesia canis nevű parazita, mely elpusztítja a vörös vértesteket ezzel súlyos vérszegénységet okoz. Ha kutyánk elesett, magas láza van és vörösesbarna a vizelete, sürgősen meg kell kezdeni a kezelését. A betegség következtében máj és vesekárosodás is fellép, ezért a kutya életveszélybe kerül. Ha azonban időben orvosi kezelést kap, jól gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik betegség a Lyme-kór. A kutya bőrén kör alakú pír keletkezik, bágyadt, lázas, nyirokcsomói duzzadtak, gyakran ízületi gyulladás is fellép. Akár több hónapig is eltartó antibiotikum kezeléssel lehet gyógyítani. A Lyme-kór ellen adathatunk kedvencünknek védőoltást.

 

 

Védekezés a kullancsok ellen

Nagyon fontos, hogy a ma kapható sokféle kullancs elleni szer valamelyikével védjük kedvencünket. Sokak által kedveltek a bolha- és kullancsirtó nyakörvek. Szórófejes készítményeket is kaphatunk, amelyekkel alaposan bepermetezve kedvencünk biztos védelmet élvezhet.

A leghatásosabbak az un. spot-on készítmények, melyeket a kutya bőrére kell cseppenteni lehetőleg a tarkó tájon, hogy ne férhessen hozzá, ne nyalhassa le. Alkalmazása után 2 napig ne fürdessük a kutyát, de utána már érheti víz, mert a bőr beszívja a készítményt és teljes körű védelmet nyújt a kutyus egész testfelületen.  A kezelést a kora tavasztól késő őszig terjedő időben célszerű havonta ismételni.


Kullancs eltávolítása a bőrből


Kirándulás, erdei séta után mindig nézzük át alaposan kutyánkat. Ha mégis sikerült néhány vendéget összeszedni, óvatosan járjunk el. A kullancsot a fejéhez a lehető legközelebb próbáljuk megfogni csipesszel, vagy ujjunkkal, és a bőrből enyhe húzással távolítsuk el. Ne csavarjuk és ne használjunk semmi olyat (pl. olaj) ami gátolja a kullancs légzését!

Bolha és kullancs ellen együtt

A kullancs elleni szerek általában a bolha ellen is védenek. A bolhásság is sok kellemetlenséget okoz. Részben folytonos zaklatásukkal megkeserítik kutyánk életét, részben a férgesség kialakulásában fontos szerepet játszanak. Tehát ellenük is fontos védekezni. Itt arra is vigyáznunk kell, hogy a kutya környezetét, fekvőhelyét, házát is rendszeresen takarítsuk, porszívózzuk. A bolha petéi általában a környezetében elszórt petékből kelnek ki, majd kifejlődve ugranak az állatra táplálkozni. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak kutyusunkat kezeljük, hanem tartózkodási helyeit is!

A tavasz beköszöntével érdemes mielőbb nagytakarítást csinálni kutyánk környezetében és megkezdeni a védekezést egy olyan készítménnyel ami mindkét vérszívó ellen védelmet nyújt. Általában bolha ellen 3 hónapig, kullancs ellen 1 hónapig ígérnek védettséget. Ezen azonban nem szabad egy gazdának sem spórolnia, ajánlatos havonta alkalmazni.

Prémium minőségű bolha- és kullancsirtó szereket beszerezheted itt: goldenretri.hu/virbac

 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
  A kölyökkutyák féregtelenítése   Lehet, hogy cukorbeteg kedvencünk?  

A kullancsok elleni védelem

 
             
  A kölyökkutyák férgek okozta fertőzöttségei nagyon elterjedt betegségek világszerte. Az ellenük való védekezés és az eredményes gyógykezelés a tenyésztő, az állatorvos és az Ön együttműködését is igényli. Tovább>>   Talán sokakat meg fog lepni, hogy a cukorbetegség háziállatainknál is előfordulhat.
Ha a tüneteket észleljük, akkor sem kell elkeserednünk, mert van megfelelő kezelés. Tovább>>
  A kullancsok nagy veszélyt jelentenek a háziállatok számára, ezért létfontosságú gyors és hatékony elpusztításuk, valamint a megelőzés. Ebben segíthet a Virbac Preventic kullancsirtó nyakörv Tovább>>  
             
 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu