Golden Retriever      

 

Megjelenése

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 

Teste

A golden retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Hátvonala vízszintes, izmos lágyéka rövid. Farkát a hátával egyvonalban tartja; vége nyugalomban a csánkjáig ér, és nem hajlik vissza. Mellkasa mély, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak, és erősen hátrahúzottak.
Könyökei a teste közelében vannak. Mellső lábai egyenesek, erős csontúak. Térde erősen hajlott, csánkja mélyen leengedett, nem fordul sem kifelé, sem befelé. A lábközépcsontok hátulról nézve különleges állásúak. Mancsai kerek alakú "macskamancsok". Feszes, izmos nyaka meglehetősen hosszú.
A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.
A felnőtt golden retrieverek súlya 27-33 kg.

 

Feje

A golden retriever feje arányos, szép metszésű. A koponya széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és magas. Az orrnyereg hossza nagyjából megegyezik a koponyáéval. A stop és a határozott. Fülei mérsékelten nagyok, a távol ülő szemekkel majdnem egy szintben tűzöttek. A golden retriever harapása ollószerű.
Az orrnak lehetőleg feketének kell lennie, de hormonális hatások, illetve a környezeti hőmérséklet miatt (általában télen) világosabbá is válhat.
A szem pereme sötét, a szem barna.

     
 

Szőrzete

A golden retriever szőrzete a fajta leggyönyörűbb jellemzője, amely kiemeli még a hasonlóan rendkívüli jellembeli tulajdonságokkal rendelkező retrieverek közül is. Esztétikai élményt jelent egy jól ápolt, jó szőrzetben levő goldenre ránézni, gyönyörködni lehet benne, mint látványban.
A golden retriever szőrzete lehet sima, egyenes, hullámos, de sohasem lehet göndörödő! Sem durva, sem nem selymes, hanem a kettő közötti a szőrminősége. A felső szőrzet hosszabb, az aljszőr sűrű és pelyhes. Csak a jól fejlett aljszőrzettel rendelkező kutyák szőrzete vízálló, ami a vízi munkában fontos.

Kétféle szőrtípus

A lapos szőrtípusú kutyákat a legkönnyebb a kiállításra felkészíteni. Az ilyen kutya megjelenése csinos nyírás után egy egyszerű samponos fürdetést követő laza áttörlés után is.
A nehéz, tömött szőrtípusú kutyákat fürdetés után kefélés, fésülés közben ki kell szárítani, és néhánynál még szükséges a törülközővel vagy pólóval való leszorítás is a száradás során ahhoz, hogy lelapulásra bírjuk a szőrzetet, a megfelelő eredmény érdekében. Ez a szőrtípus a lidércnyomás a ringbe való felkészítésben, viszont impozánsan mutat megfelelő felkészítés után. Az ilyen  nehezebb, tömörebb szőrtípusú kutyákat jobb, ha nem közvetlenül a kiállítás előtt fürdetjük. Ennek a szőrzetnek kell egypár nap, amíg újra leül, és a szőr fényének visszanyeréséhez is kell ennyi idő.
A kétféle szőrtípusú goldent kölyök korában lehet a legjobban megkülönböztetni - habár ekkor nem látja a kutyakozmetikus -, mert a sima szőrtípusúnak egészen rövid, szinte "labradoros" szőre van, amikor pici, a tömöttebb szőrűnek pedig vastag vattaszerű.

 

Színei

Szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóni színű. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön.
Létezik a standarhoz túl sötét, de nincs túl világos golden! Ez alapjában sem a "korrekt arany szín", sem a "fehér szín" nem helyes kifejezés, ha goldenről beszélünk, mivel a nem arany szín is korrekt, fehér golden pedig nincs.
 

 


   Kapcsolódó cikkek:

  Eredete, történelem >>
 
Jelleme >>
  Fejlődés, a kölyök felnő >>
  Nevelés >>
  A helyes táplálás >>
  Gondozás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Egészségmegőrzés >>

 

 

 

 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu