 |
|
A zsírok
Energiaforrás, valamint az egészséges bőrt és a ragyogó bundát
biztosítja. A zsírok és a nélkülözhetetlen zsírsavak (a zsírok fő
alkotóelemei) különösen fontos szerepet játszanak a kutya egészségének
fenntartásában.
Ezek az energia fő forrásai a kutya étrendjében.
Egyúttal nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy az eledel ízletes legyen.
A zsírok továbbá segítenek a zsírban oldódó vitaminok felvételében is.
Az állati eredetű zsírok és a növényi olajok kiváló forrásai a zsíroknak
és a nélkülözhetetlen zsírsavaknak az állateledelekben. |
A szénhidrátok
Energiát biztosít és segíti az emésztést. A szénhidrátok egyszerű
cukrokból állnak. Azonnali energiaszükséglet kielégítéséhez kutyája
szervezete szénhidrátokat alakít át. A tartalékenergia glikogénként
tárolódik.
A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-források az
állateledelekben.
Az ásványi
anyagok
Gondoskodnak az erős fogakról és csontokról. Bizonyos ásványi anyagok
egymással kapcsolatba lépve komoly szerkezetet alkotnak, ilyenek kutyája
csontjai és fogai is. Az ásványi anyagok hatással vannak a szervezetben
található folyadékokra is, például a vérre.
Egyfelől az ásványi anyagok
gyakorlatilag lebonthatatlanok, másfelől azonban nehézkes lehet a
felszívódásuk. Kérjük ne feledje, hogy az ásványi anyagok túl nagy
mennyisége mérgezéshez vezethet.
Akárcsak a vitaminoknál, az ásványi
anyagok esetében is nehéz biztosítani azt, hogy megfelelő arányban
kerüljenek a szervezetbe. Ezért sok tápot kiegészítenek, hogy azok
megfeleljenek a táplálkozási szükségleteknek. A hozzáadott ásványi
anyagok, a hal, a hús, a máj, a tejtermékek, a gabonafélék és a
csontliszt kiváló ásványianyag-források az állateledelekben.
|
 |
|
A fehérje
A fehérje minden élő szövet fő alkotóanyaga. Elengedhetetlen a megfelelő
növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. A haj, a bőr, a karmok és az
izmok főként fehérjéből állnak.
Kutyája testében ezernyi különböző
fehérje található, mindnek külön funkciója van, de valamennyi
ugyanazokból a kisebb egységekből, az aminosavakból épül fel. Néhány
aminosavat elő tud állítani a szervezet, a többit a tápláléknak kell
biztosítania.
Hús, tojás, hal, állati belsőségek, tejfélék, élesztő – ezek mind kitűnő
fehérjeforrások az állateledelekben.
|
A
fehérjehiány tünetei
A fehérjehiány, amelyet vagy az étrend túl alacsony fehérjetartalma vagy
bizonyos létfontosságú aminosavak hiánya okoz, a felnőtt kutyáknál
súlycsökkenéshez, a kölyök kutyáknál visszamaradt növekedéshez, valamint
izomsorvadáshoz vezethet.
A fehérjehiány további tünetei a csökkent
étvágy, a durva és fénytelen szőrzet, a betegségekre való nagyobb
hajlam. Ilyen esetben ajánlatos orvos tanácsát kérni.
A rostok
Főleg szénhidrátokon alapuló szerves összetevők.
A rostok lehetővé teszik a jó emésztést, hiányuk vagy nem megfelelő
arányuk a székrekedés fő okozója. A rostok jótékony hatással vannak az
emésztésre, és biztosítják a bélsár megfelelő állagát.
A rizs-, a kukorica-, a búza és a növényi alapú termékek kiváló
rostforrások az állateledelekben.
|
 |
|
A vitaminok
Gondoskodnak a kiváló látásról, a csontnövekedésről és a hatékony
anyagcseréről. A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere-folyamatok
vitaminok segítségével mennek végbe. Ennek magyarázata, hogy a vitaminok
elengedhetetlen katalizátorai a kémiai reakcióknak.
Vannak vízben,
illetve vannak zsírban oldódó vitaminok, és minden egyes vitamin
rendkívül speciális szerepet tölt be. Ha kutyája például megvágja a
mancsát, akkor az egyik vitamin segít elállítani a vérzést, míg egy
másik támogatja a seb gyógyulását. Miután nehéz természetes forrásokból
megfelelő arányban hozzájutni a vitaminokhoz, a tápba bevitt
vitamin-kiegészítéssel lehet kielégíteni a szükségletet.
A hozzáadott vitaminok, a tejtermékek, a zöldségek, a máj, a vese, az
élesztő és a gabonafélék kiváló vitamin-források az állateledelekben.
|
|
Kapcsolódó cikkek:
Megjelenése,
kinézete
>>
Jelleme,
viselkedése
>>
Fejlődés, a
kölyök felnő
>>
Nevelés, tanítás
>>
Gondozás, ápolás
>>
Leggyakoribb
betegségek
>>
Egészség,
egészségmegőrzés
>>
Eredete,
történelem
>> |
|
|