Golden Retriever      

 

A kutya táplálás

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 

A zsírok

Energiaforrás, valamint az egészséges bőrt és a ragyogó bundát biztosítja. A zsírok és a nélkülözhetetlen zsírsavak (a zsírok fő alkotóelemei) különösen fontos szerepet játszanak a  kutya egészségének fenntartásában.
Ezek az energia fő forrásai a kutya étrendjében. Egyúttal nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy az eledel ízletes legyen. A zsírok továbbá segítenek a zsírban oldódó vitaminok felvételében is.

Az állati eredetű zsírok és a növényi olajok kiváló forrásai a zsíroknak és a nélkülözhetetlen zsírsavaknak az állateledelekben.


A szénhidrátok


Energiát biztosít és segíti az emésztést. A szénhidrátok egyszerű cukrokból állnak. Azonnali energiaszükséglet kielégítéséhez kutyája szervezete szénhidrátokat alakít át. A tartalékenergia glikogénként tárolódik.
A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-források az állateledelekben.

Az ásványi anyagok

Gondoskodnak az erős fogakról és csontokról. Bizonyos ásványi anyagok egymással kapcsolatba lépve komoly szerkezetet alkotnak, ilyenek kutyája csontjai és fogai is. Az ásványi anyagok hatással vannak a szervezetben  található folyadékokra is, például a vérre.
Egyfelől az ásványi anyagok gyakorlatilag lebonthatatlanok, másfelől azonban nehézkes lehet a felszívódásuk. Kérjük ne feledje, hogy az ásványi anyagok túl nagy mennyisége mérgezéshez vezethet.

Akárcsak a vitaminoknál, az ásványi anyagok esetében is nehéz biztosítani azt, hogy megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Ezért sok tápot kiegészítenek, hogy azok megfeleljenek a táplálkozási szükségleteknek. A hozzáadott ásványi anyagok, a hal, a hús, a máj, a tejtermékek, a gabonafélék és a csontliszt kiváló ásványianyag-források az állateledelekben.
 

 

A fehérje

A fehérje minden élő szövet fő alkotóanyaga. Elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. A haj, a bőr, a karmok és az izmok főként fehérjéből állnak.
Kutyája testében ezernyi különböző fehérje található, mindnek külön funkciója van, de valamennyi ugyanazokból a kisebb egységekből, az aminosavakból épül fel. Néhány aminosavat elő tud állítani a szervezet, a többit a tápláléknak kell biztosítania.

Hús, tojás, hal, állati belsőségek, tejfélék, élesztő – ezek mind kitűnő fehérjeforrások az állateledelekben.


A fehérjehiány tünetei

A fehérjehiány, amelyet vagy az étrend túl alacsony fehérjetartalma vagy bizonyos létfontosságú aminosavak hiánya okoz, a felnőtt kutyáknál súlycsökkenéshez, a kölyök kutyáknál visszamaradt növekedéshez, valamint izomsorvadáshoz vezethet.
A fehérjehiány további tünetei a csökkent étvágy, a durva és fénytelen szőrzet, a betegségekre való nagyobb hajlam. Ilyen esetben ajánlatos orvos tanácsát kérni.

A rostok

Főleg szénhidrátokon alapuló szerves összetevők. A rostok lehetővé teszik a jó emésztést, hiányuk vagy nem megfelelő arányuk a székrekedés fő okozója. A rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, és biztosítják a bélsár megfelelő állagát.
A rizs-, a kukorica-, a búza és a növényi alapú termékek kiváló rostforrások az állateledelekben.
 

 

A vitaminok

Gondoskodnak a kiváló látásról, a csontnövekedésről és a hatékony anyagcseréről. A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere-folyamatok vitaminok segítségével mennek végbe. Ennek magyarázata, hogy a vitaminok elengedhetetlen katalizátorai a kémiai reakcióknak.

Vannak vízben, illetve vannak zsírban oldódó vitaminok, és minden egyes vitamin rendkívül speciális szerepet tölt be. Ha kutyája például megvágja a mancsát, akkor az egyik vitamin segít elállítani a vérzést, míg egy másik támogatja a seb gyógyulását. Miután nehéz természetes forrásokból megfelelő arányban hozzájutni a vitaminokhoz, a tápba bevitt vitamin-kiegészítéssel lehet kielégíteni a szükségletet.
A hozzáadott vitaminok, a tejtermékek, a zöldségek, a máj, a vese, az élesztő és a gabonafélék kiváló vitamin-források az állateledelekben.

 


   Kapcsolódó cikkek:

  Megjelenése, kinézete >>
 
Jelleme, viselkedése >>
  Fejlődés, a kölyök felnő >>
  Nevelés, tanítás >>
  Gondozás, ápolás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Egészség, egészségmegőrzés >>
  Eredete, történelem >>

   
 
___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu